Karıncalar Birbirlerinin Bacaklarına Neden Koparacak Kadar Zarar Verir? Hayati Bir Sebebi Var!
Kendi ağırlıklarının yaklaşık 20 katını kaldırabilmeleriyle bilinen karıncalar, harikulade özelliklere sahiptir. Bunlardan en dikkat çekeni ise hayati dokunuşlar yapmalarıdır.
Peki karıncalar neden yuva arkadaşlarının bacaklarına zarar verirler?
Florida marangoz karıncaları, diğer karıncaların aksine ilginç bir özelliğe sahiptir.
Onlar, bacak yaralanmaları olan diğer karıncaları tespit etmekte âdeta ustadır. Önce yarayı değerlendirirler, temizlerler ve ardından bu yaralı bacağı kesip kesmeyeceklerine karar verirler.
Bu yöntem bir nevi, karıncaların birbirini iyileştirme ve hayatını kurtarma şeklidir. Öte yandan bu keşfi yapan araştırmacılar daha önce başka bir karınca türünün, yaraları tükürüklerindeki antiboyotiklerle tedavi ettiklerini de tespit etmişlerdi.
Fakat Florida marangoz karıncaları, diğer türlerle aynı özelliklere sahip değildir ve bu sebeple tedavi yöntemleri farklılaşır.
Araştırmacılara göre bacağın kesildiği yaralanmalardaki iyileşme oranı yaklaşık %95’tir.
Ayrıca bir karıncanın diğer karınca arkadaşının bacağına müdahale edip etmeyeceği, onun sahip olduğu enfeksiyon ile ilişkilidir. Eğer bu enfeksiyon ölümcül ise karınca anında harekete geçer ve arkadaşını kurtarmak için oldukça hızlı davranır.
Özetle Florida marangoz karıncaları; bir yarayı teşhis edebilir, enfekte veya steril olup olmadığını tespit edebilir ve saatlerini alsa da bunu tedavi edebilmek için var gücüyle çalışır.