Samandağ Biberi Hasadı Başladı: Türkiye’nin En Acı Biberi Olgunlaşıyor
Samandağ ilçesinde 2 bin 347 dekarda üretilen ve örtü altında yetiştirilen Samandağ biberi, olgunlaşmaya başladı. Bu biberler, 50 bin scoville acılık değeri ile ‘Türkiye’nin en acı biberi’ unvanını taşıyor. Üreticiler, gerekli ilaç ve gübrelemeleri yaparak hasat için hazırlıklarını tamamladı. Hasadın şubat ve mart aylarına yayılacağı belirtiliyor.
‘ZAYIFLAMAYA OLAN TALEP ARTTI’
Yaklaşık 30 yıldır çiftçilikle uğraşan Güney Saknılı, Samandağ biberi yetiştirmenin inceliklerini anlatarak, bitkinin hastalık ve zararlılardan korunması için özen gösterdiklerini belirtti. Ürünler hasat edildikten sonra kırmızı ve yeşil biberleri ayırıp paketleyen Saknılı, son yıllarda İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden talebin arttığını söyledi. Saknılı, zayıflamaya olan etkisi nedeniyle biberlere yoğun ilgi olduğunu dile getirdi.
‘YEMEKLERDE ÇEŞİTLİ KULLANIM ALANLARI VAR’
Diyetisyen İzem Zekiye Tum ise, Samandağ biberinin yüksek lif içeriğiyle kabızlığa iyi geldiğini, antioksidan özellikleriyle kalp hastalıkları ve kanser riskini azalttığını belirtti. Ayrıca, içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirken, A vitamini ile göz sağlığını desteklediğini vurguladı. Tum, Samandağ biberinin ayrıca metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olduğunu ve çeşitli yemeklerde kullanılabileceğini ifade etti.